Wordt 2018 het jaar waarin je een woning koopt, gaat verbouwen en/of investeert in energiebesparende voorzieningen? Dan is het goed om te weten dat sommige regels bij het sluiten van een hypotheek met NHG veranderen. 123Advies, het onafhankelijke hypotheekadvies kantoor van Apeldoorn,  heeft vier weetjes over de nieuwe regels per 1 januari 2018 op een rij gezet:

Hogere koopsom / kostengrens

Vanaf 1 januari 2018 is de kostengrens voor NHG €265.000, dat is 8 procent hoger dan nu het geval is. Duurdere woningen komen dan dus in aanmerking voor NHG.

Hogere grens bij energiebesparende voorzieningen

Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar maximaal €280.900. Deze extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnepanelen), de maximale koopsom blijft dan dus wel € 265.000,–.

Eenmalige premie blijft gelijk

Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een bedrag, de ‘borgtochtprovisie’. In 2018 is dit, net als in 2017, 1 procent van het totale hypotheekbedrag. Dat betekent dat je voor een lening van € 200.000,- voor financiering met NHG € 2.000,- betaalt. Deze kosten betaal je aan de geldverstrekker zodra je de hypotheek afsluit en verdien je terug in de vorm van een lagere rente wanneer je onafhankelijk je hypotheek laat verzorgen bij 123Advies. Bovendien kun je op een vangnet rekenen als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.

Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt

Tot en met 2017 was het in veel gevallen bij een hypotheek met NHG verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer verplicht. Dit geeft je de vrijheid om samen met je adviseur te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico’s bij overlijden.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Heb je een bestaande hypotheek zonder NHG? In 2018 is het mogelijk om deze over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Voorwaarde is wel dat je er een hypotheek met meer gunstige condities voor in de plaats krijgt, zoals een lagere rente.

Ben je klaar voor het nieuwe jaar?

Maak vrijblijvend een afspraak met 123Advies om de mogelijkheden te bespreken. Sander, Mark en Nico kunnen je meer vertellen over de voorwaarden die van toepassing zijn bij het sluiten van NHG en kunnen berekenen of je in aanmerking komt voor NHG. Een eerste afspraak is geheel vrijblijvend, bel 055 – 790 88 11 of klik hier om je gegevens achter te laten, wij nemen binnen 24 uur contact met je op.