Volgens de NVM cijfers stegen in het eerste kwartaal van 2021 de huizenprijzenin Apeldoorn met bijna 20%.  Maar zijn we daardoor ook meer gaan lenen? En is oversluiten nu wel of niet verstandig? David Gerritsen & Nicolien Schroven, hypotheekadviseurs bij 123Advies, praten ons bij over de ontwikkelingen op de Apeldoornse woningmarkt.

Profiteren van een lagere rente? Daar weten de inwoners van Apeldoorn wel raad mee. Het aantal Apeldoorners dat hun hypotheek oversloot steeg in een jaar tijd met 69 procent naar ruim 1850. Nicolien legt uit: “De hypotheekrentes zijn nu ongekend aantrekkelijk. Op dit moment liggen hypotheekrentes voor twintig jaar vast ruim onder de 1,5 procent en veel mensen willen hier graag van profiteren. Geef ze eens ongelijk. Daar komt bij dat je de kosten van het oversluiten vaak mee kunt financieren, waardoor je lasten dalen zonder dat het je spaargeld kost.” Bij 123Advies kun je vrijblijvend laten uitrekenen of het in jouw situatie ook aantrekkelijk is om je hypotheek over te sluiten.

Gemiddelde hypotheek stijgt flink

De huizenprijzen stijgen al jaren met flinke percentages. Ook het gemiddelde hypotheekbedrag stijgt mee. Waar het gemiddelde hypotheekbedrag in 2019 nog €298.840 bedroeg, steeg dit in 2020 naar € 324.136,-. Dit is een stijging van zo’n 8,5 procent. Dat is nog steeds een stuk minder dan de stijging van de huizenprijzen. Dit heeft meerdere redenen legt David uit. “Het is normaal geworden om spaargeld in te brengen bij de aankoop van een woning. Een andere reden is dat huiseigenaren als gevolg van de stijgende huizenprijzen nu ook steeds vaker overwaarde inbrengen.” De bedragen in Apeldoorn liggen nog steeds ver onder het gemiddelde hypotheekbedrag in Nederland van € 402.718,-.

Waarom starters in Apeldoorn wél een huis bemachtigen

In coronatijd hebben Apeldoornse huisenzoekers niet stilgezeten. ‘’Het aantal nieuw afgesloten hypotheken steeg in 2020 met 32,6 procent naar 4478. Bijna 708 hiervan waren starters op de woningmarkt, ook deze groep blijft groeien,” vertelt Nicolien. “Want hoewel starters er in de Randstad bijna niet meer tussenkomen, is het in Apeldoorn nog wél mogelijk om je eerste huis te kopen.” Starters hebben het moeilijker door de hectiek op de markt, maar met een goede voorbereiding is het mogelijk om je eerste koophuis te bemachtigen. Nicoliens advies voor starters is om je van tevoren goed te laten informeren. “Voordat je gaat bezichtigen is het belangrijk om om precies te weten wat je kunt lenen en hoe alles werkt. Daar helpen we je bij 123Advies graag mee op weg.”

123Advies groeit flink

Al veel Apeldoorners hebben hypotheekadvies ingewonnen bij 123Advies. De hypotheekadviseurs zetten zich in om iedere klant zo goed mogelijk van het beste advies voor zijn of haar situatie te voorzien. “Het belangrijkste blijft dat mensen bij ons altijd de beste deal uit de huidige markt krijgen,” zegt David. “Onze advieskosten zijn scherp en het traject verloopt vlekkeloos” vult Nicolien aan. Naast David & Nicolien bestaat het team van hypotheekadviseurs ook uit Bas, Nico en Mark. Zij kennen de markt en doen hun uiterste best om bij jou het traject net zo soepel te laten verlopen.

Laat je vrijblijvend informeren

Wil jij ook de mogelijkheden bekijken voor bijvoorbeeld verhuizen, verbouwen of het oversluiten van je hypotheek? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan bij 123Advies Centrum of De Eglantier. Afspraken zijn mogelijk door te (video)bellen of met aangepaste maatregelen op kantoor. Klik hier om contact op te nemen voor een afspraak of bel voor 123Advies Centrum naar 055 790 88 11 en voor 123Advies Eglantier naar 055 790 88 18.