Hypotheekvormen

Benieuwd welke hypotheekvorm bij je past?

Bij het afsluiten van een hypotheek is er keuze uit verschillende hypotheekvormen. Tijdens een gratis oriëntatiegesprek worden alle hypotheekvormen besproken en geven we advies over wat het beste bij jouw situatie past. Het is ook mogelijk verschillende vormen te combineren. Na het gesprek ben je volledig geïnformeerd en kan je een slimme keuze maken, voor nu maar ook voor in de toekomst.

Nieuwe hypotheken

Bij nieuwe hypotheken moet je sinds 2013 direct beginnen met aflossen, anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek, waarbij je maandelijks aflost. Een deel van je hypotheek aflossingsvrij lenen is mogelijk, maar dan heb je  over dit leningdeel geen recht op hypotheekrenteaftrek in je belastingaangifte.

Bestaande hypotheken

Heb jij al een hypotheek en is deze vóór januari 2013 afgesloten? Dan heb je bij alle hypotheekvormen recht op hypotheekrenteaftrek voor de rest van de looptijd van deze hypotheek. Als je wil verhuizen, dan kun je de huidige hypotheekvorm tegen bepaalde voorwaarden meenemen: de verhuisregeling. Dit is ook vaak mogelijk bij het oversluiten van je hypotheek naar een andere geldverstrekker.

Meest gebruikte hypotheekvormen

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek is de bruto maanlast gedurende de gehele looptijd hetzelfde. De maandlast bestaat renteaflossing, zie de afbeelding hieronder. Het brutobedrag blijft dus gelijk, maar het nettobedrag stijgt. Dit komt omdat je steeds minder hypotheekrente terug krijgt, omdat er steeds minder hypotheek overblijft door aflossing. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Op een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente over de openstaande schuld, zie afbeelding hieronder. De bruto maandlast daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds minder hypotheekrente wordt betaald. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente gedurende de looptijd. Zolang je niets aflost, blijft het bedrag dat je iedere maand aan rente betaalt even hoog. Je kunt tussentijds vrijwillig aflossen om zo minder rente te betalen.

Wanneer je voor januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek had, kun je deze (fiscaal voordelig) behouden. Had je nog geen aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je deze hypotheek afsluiten, maar dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar en vervalt het belastingvoordeel.

Bij de meeste hypotheekaanbieders is het mogelijk om tot 50% van de waarde van het huis een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

Overige hypotheekvormen

Onderstaande hypotheekvormen worden niet meer afgesloten, maar kunnen wel worden meengenomen bij verhuizing of oversluiten naar een andere geldverstrekker.

(Bank)spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek los je tijdens de looptijd niets af, maar spaar je op een geblokkeerde rekening voor de aflossing op je hypotheek. Op deze rekening ontvang je rente, gelijk aan de hypotheekrente. Aan het eind van de looptijd wordt de hypotheek in één keer afgelost met het geld dat op de rekening staat. Doordat je schuld gelijk blijft en je dus over het volledige geleende bedrag rente betaalt, heb je een hoge hypotheekrenteaftrek.

Beleggingshypotheek of levenhypotheek

Deze hypotheekvormen lijken op de bankspaarhypotheek. Bij een beleggingshypotheek of levenhypotheek los je tijdens de looptijd niets af, maar investeer je in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Aan het einde van de looptijd moeten deze beleggingen zoveel geld hebben opgeleverd dat de hypotheek hiermee (voor een deel) kan worden afgelost. Dit is een risico, want het kan zijn dat je het doelvermogen niet haalt, waardoor er minder kan worden afgelost.

Je beleggingshypotheek omzetten? Maak dan een afspraak met de hypotheekadviseurs van 123Advies en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Weten welke hypotheekvorm het beste bij jou past?

De adviseurs van 123Advies vertellen je er graag meer over. Plan nu een vrijblijvende afspraak in! Tijdens een afspraak wordt aandacht besteed aan jouw wensen en situatie en vertellen we je meer over de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen. Zo weet je welke hypotheekvorm(en) het beste bij jou past. Ook krijg je een uitgebreide berekening mee naar huis, zodat je alles nog eens rustig kan doornemen. Nog vragen? Stel ze gerust!

Onze adviseurs staan voor je klaar!

Geert Wassink
David Gerritsen
Nicolien Schroven
Sander Speulman
Nico Boomgaard
Mark van Milligen

Bel met 123Advies

Of laat je contactgegevens achter en we bellen binnen één werkdag terug.

055 - 790 88 11

Apeldoorn (Centrum)

055 - 790 88 18

Apeldoorn (Eglantier)