Familiehypotheek

Je kind helpen bij de aankoop van een woning?

Een huis kopen met hulp van bijvoorbeeld (groot)ouders, we zien het regelmatig voorbij komen. Hulp bieden kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een familiehypotheek of schenking.

Familiehypotheek

Hierbij wordt (deels) geld geleend van bijvoorbeeld (groot)ouders. De rente is, wanneer zaken goed worden ingericht, aftrekbaar van de belasting. De (groot)ouders kunnen de rente weer voor een deel of helemaal terugschenken via een schenking. Zij mogen ieder jaar een bepaald geldbedrag aan hun (klein)kinderen geven zonder dat zij hierover belasting moeten betalen.

Schenking

Ouders kunnen hun kinderen belastingvrij geld schenken tot een bepaald bedrag. Jaarlijks kan er een belastingvrije schenking worden gedaan. Daarnaast kan er een eenmalige vrijstelling worden benut als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is en het geld gebruikt wordt voor specifieke doeleinden zoals de aankoop van een woning of aflossing van een eigenwoningschuld.

Overige mogelijkheden

Andere mogelijkheden om je kind te helpen bij de aankoop zijn:

  • Mede-eigenaarschap
    Ouders kunnen samen met het kind de woning kopen, waarbij ieder voor de helft eigenaar wordt. Het kind kan de hypotheekrente over zijn deel van de hypotheek in aftrek brengen, terwijl de ouder geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek omdat deze niet in de woning woont. Het deel van de ouder in de hypotheek wordt als bezitting opgegeven in box 3 van de inkomstenbelasting.
  • Kind huurt van ouder
    Ouders kunnen een woning kopen en deze verhuren aan hun kind. De ouders hebben geen recht op hypotheekrenteaftrek, aangezien zij de woning zelf niet bewonen. De woning en eventuele hypotheek vallen onder box 3 van de vermogensrendementsheffing.
  • Garant staan
    Ouders kunnen garant staan voor de aflossingsverplichting van het kind. Hierdoor kan het kind mogelijk meer lenen en behoudt het recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer je garant staat ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheek.

Meer weten over hoe je jouw kind kan helpen bij de aankoop van een woning?

Het is belangrijk rekening te houden met de fiscale consequenties. We vertellen hier graag meer over, zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. De adviseurs van 123Advies helpen je graag, maak nu geheel vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar!

Geert Wassink
David Gerritsen
Nicolien Schroven
Sander Speulman
Nico Boomgaard
Mark van Milligen

Bel met 123Advies

Of laat je contactgegevens achter en we bellen binnen één werkdag terug.

055 - 790 88 11

Apeldoorn (Centrum)

055 - 790 88 18

Apeldoorn (Eglantier)