Uit elkaar gaan: wat gebeurt er met de hypotheek?
Jullie gaan uit elkaar. Een beslissing die gepaard kan gaan met veel onzekerheid en vragen. We helpen jullie graag bij het onderzoeken van de mogelijkheden. Soms is het lastig te bepalen waar je moet beginnen. Neem gerust contact met ons op, zodat we je kunnen helpen een eerste of vervolgstap te zetten! We hebben een breed netwerk en weten de weg.
Als jullie samen het huis hebben gekocht, moet er een beslissing worden genomen over of één van jullie in de woning wil en kan blijven wonen. Of misschien wordt de woning verkocht.
Blijven wonen
Het is belangrijk dat degene die blijft wonen in staat is om de maandelijkse lasten alleen te dragen. Dit bekijken we graag samen met jou (of jullie samen).
Als de waarde van het huis in de afgelopen jaren is gestegen, is degene die blijft wonen in beginsel (bij gelijke verhoudingen) de helft van de overwaarde verschuldigd aan degene die vertrekt: dat noem je uitkoop. Dit kan worden gefinancierd door de hypotheek te verhogen en/of door eigen geld te gebruiken. Wanneer hier financiële ruimte voor is, kunnen de woning en de hypotheek op één naam worden overgezet. Ook tijdens dit traject word je helemaal ontzorgd.
Verkopen
Wanneer jullie beiden niet in staat zijn om de maandelijkse lasten alleen te dragen, dan zal de woning verkocht moeten worden. Er kan dan sprake zijn van verkoop met winst of verkoop met verlies:
Verkoop met winst
Als het huis meer opbrengt dan toen jullie het kochten, delen jullie de winst. Je kunt jouw deel van de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Let op: als je dit niet doet en binnen drie jaar een nieuw huis koopt, is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar.
Verkoop met verlies
Als de woning minder opbrengt, kan gedwongen verkoop extra vervelend zijn, omdat jullie ook de restschuld samen moeten dragen. Als de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is afgesloten, kan in sommige gevallen de restschuld worden kwijtgescholden.
Andere zaken
Naast de hypotheek en het huis zijn er ook andere financiële zaken die geregeld moeten worden, zoals:
- Verdeling van de inboedel;
- Partner- en/of kinderalimentatie;
- Het benutten van de scheidingsregeling van de Belastingdienst;
- Gevolgen voor het pensioen.
Er zal contact moeten worden gelegd met een notaris en/of mediator. De adviseurs van 123Advies ondersteunen hierbij en weten de weg.
Meer informatie over de gevolgen van uit elkaar gaan?
Ook in tijden van onzekerheid staat 123Advies voor je klaar! Samen onderzoeken we de mogelijkheden. Wordt de hypotheek omgezet? Dan begeleiden we je het gehele traject. Neem gerust contact op voor meer informatie.
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Bel met 123Advies
Of laat je contactgegevens achter en we bellen binnen één werkdag terug.