Verhuurhypotheek

Woning verhuren? Laat je adviseren door 123Advies!

Wanneer je een woning aankoopt voor verhuur (of je wilt de huidige woning aanhouden voor verhuur) dan kan een verhuurhypotheek uitkomst bieden. Verhuren mag namelijk niet met een ‘gewone’ hypotheek.

Aankopen voor verhuur

Voor de financiering van een woning bestemd voor verhuur kan een verhuurhypotheek worden gesloten. Daarnaast is het mogelijk om de overwaarde op je eigen woning te gebruiken voor (een deel van) de aankoop. Dit is vaak voordeliger. Het is ook mogelijk beide opties te combineren.

Je huidige woning verhuren

De adviseurs van 123Advies inventariseren of toestemming mogelijk is bij de huidige geldverstrekker en kunnen anders inzichtelijk maken wat het oversluiten naar een verhuurhypotheek betekent.

Hoe dan ook, laat je goed informeren over de mogelijkheden en aandachtspunten. Hiervoor ben je bij 123Advies aan het juiste adres!

Gevolgen verhuur

De woning zal worden getaxeerd in verhuurde staat, wat altijd een andere waarde is dan de ‘vrije marktwaarde’ (wanneer een woning leeg wordt opgeleverd). De maximale verhuurhypotheek is in de regel maximaal 90% van de marktwaarde in verhuurde staat, bij sommige geldverstrekkers zelfs maximaal 75%. Om een woning voor de verhuur te kunnen kopen is dus altijd een aanvulling nodig doormiddel van eigen geld (bijvoorbeeld spaargeld of opnemen van overwaarde).

Aan verhuur zitten ook fiscale consequenties vast, omdat de woning niet voor eigen woning wordt gebruikt. Denk hierbij aan hogere overdrachtsbelasting bij aankoop (10,4% in 2023) en de vermogensbelasting in box 3.  De adviseurs van 123Advies informeren je dus niet enkel over de financiering maar weten ook precies waar je aan moet denken bij het aankopen van een woning voor verhuur.

Verhuurhypotheek in het kort

  • Een hypotheek met toestemming om te verhuren;
  • Beperkt aantal geldverstrekker;
  • Vermogensbelasting in box 3;
  • Er dient altijd aanvullend vermogen te worden ingebracht bij aankoop;
  • Hoger rentepercentage;
  • Meer kosten koper, met name door 10,4% overdrachtsbelasting.

Meer informatie over een verhuurhypotheek?

123Advies heeft veel ervaring met verhuurhypotheken en helpt je graag op weg, zodat jij kan genieten van een optimaal rendement. Maak geheel vrijblijvend een afspraak en we vertellen er graag meer over!

Onze adviseurs staan voor je klaar!

David Gerritsen
Nicolien Schroven
Sander Speulman
Nico Boomgaard
Mark van Milligen

Bel met 123Advies

Of laat je contactgegevens achter en we bellen binnen één werkdag terug.

055 - 790 88 11

Apeldoorn (Centrum)

055 - 790 88 18

Apeldoorn (Eglantier)