Overwaarde opnemen

Hoe kun je de overwaarde op je woning benutten? We vertellen er graag meer over!

Is je woning meer waard dan de hoogte van de hypotheek? Dan heb je waarschijnlijk overwaarde. Deze overwaarde kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe woning, voor een verbouwing of voor andere uitgaven (zoals de aankoop van een tweede woning, camper of voor het doen van een schenking).

Overwaarde opnemen

Als je in je huis wilt blijven wonen kun je mogelijk een deel van overwaarde benutten. Dit geld kun je op verschillende manieren inzetten om je toekomstplannen te realiseren. Er zijn diverse manieren om de overwaarde van je huis te benutten:

  • Verduurzamen: met verduurzaming van de woning draag je bij aan een beter klimaat en verlaag je de maandelijkse energierekening. Lees meer over verduurzamen van de woning.
  • Langer zelfstandig wonen: een verbouwing van de woning kan er voor zorgen dat je langer thuis kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld een badkamer op de begane grond of het plaatsen van een traplift. Dit wordt levensloopbestendig maken van de woning genoemd.
  • Meer financiële ruimte: Veel geldverstrekkers bieden vanaf een bepaalde leeftijd de mogelijkheid om overwaarde maandelijks op te nemen. Dit biedt meer financiële ruimte. Op deze manier kan het geld dat anders pas vrij zou komen bij verkoop, nu al gebruikt worden tijdens het pensioen.
  • Schenken: het is ook mogelijk de overwaarde te schenken aan bijvoorbeeld je kinderen. We denken graag mee in de mogelijkheden hiervoor en de fiscale gevolgen van de schenking.

Voor het opnemen van je overwaarde neemt je hypotheekschuld (en dus je maandlasten) toe. Het is belangrijk dat je die lasten wel kunt blijven dragen.

Goed om te weten:

  • Hypotheek opnemen voor andere doeleinden dan de eigen woning is bij veel geldverstrekkers mogelijk, maar niet overal. Oversluiten zou dan een oplossing kunnen zijn. Dit bekijken we graag voor je!
  • De hypotheekrente is niet aftrekbaar wanneer deze gebruikt wordt voor andere doeleinden dan de eigen woning.

 

Seniorenhypotheek

Al met pensioen of binnen 10 jaar met pensioen? Veel geldverstrekkers bieden verschillende financiële oplossingen aan in de vorm van een seniorenhypotheek. Bijvoorbeeld het opnemen van overwaarde voor verduurzamen, maandelijks meer financiële ruimte of het doen van een schenking.

Lees meer over de seniorenhypotheek of neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

 

Meer weten over het opnemen van overwaarde?

Maak een vrijblijvende afspraak. De adviseurs van 123Advies vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Onze adviseurs staan voor je klaar!

David Gerritsen
Nicolien Schroven
Sander Speulman
Nico Boomgaard
Mark van Milligen

Bel met 123Advies

Of laat je contactgegevens achter en we bellen binnen één werkdag terug.

055 - 790 88 11

Apeldoorn (Centrum)

055 - 790 88 18

Apeldoorn (Eglantier)